"nimeni nu e mai presus de lege"

Constata ca prin rechizitoriul Parchetului de pe lânga Tribunalul Sibiu din 14 decembrie 2006 - dosar 576/P/2006, înregistrat la aceasta instanta cu nr.4495/85/2006 a fost trimis în judecata inculpatul D. I. pentru savârsirea infractiunii de loviri sau vatamari cauzatoare de moarte, prev. si ped. de art.183 C.pen.
În fapt, se retine în actul de sesizare al instantei, ca inculpatul de aproximativ 15 ani a întretinut relatii de concubinaj cu victima, relatii care în ultimii ani s-au deteriorat din cauza consumului de alcool practicat initial de învinuit si s-a acutizat în momentul în care si victima a început sa consume habitual alcool.
Pe acest fond, la data de 01 iulie 2006, ora 1200, în locuinta conjugala, enervat de faptul ca Z. C. nu i-a pregatit hainele pentru nunta la care urmau sa participe si ca a cheltuit, pe bautura, parte din banii pentru cinste, învinuitul D. I., aflat sub influenta bauturilor alcoolice, i-a aplicat mai multe lovituri cu pumnii, în zona toracelui si a îmbrâncit-o pe scarile dintre hol si camera din fata a imobilului, în cadere victima izbindu-se de cimentul scarii.
Conflictul dintre învinuit si victima a continuat si în zilele urmatoare, fiind partial perceput din exteriorul locuintei de trecatori si relatat de victima prietenelor apropiate, desi este negat de victima.
Actele de violenta exercitate de învinuit asupra victimei au avut ca urmare fractura coastei X dreapta, a coastei X stânga, cu deplasare si patrundere în cavitatea pleurala precum si o ruptura splenica, leziuni traumatice în urma carora victima a decedat, în noaptea de 04/05 iulie 2006.
Autopsia efectuata victimei a concluzionat ca moartea ei a fost de natura violenta si s-a datorat hemoragiei interne consecutive unei rupturi de splina în cadrul unui traumatism toracic cu fracturi costale, produse prin lovituri repetate cu corpuri dure si loviri de corpuri dure în cazul unei caderi, în legatura cauzala directa cu violentele exercitate de învinuit.
Faptele, în faza de urmarire penala au fost probate prin procesul verbal de cercetare a locului în care a decedat victima, rapoartele de constatare medico-legale si expertiza medico-legala psihiatrica, raportul de constatare tehnico-stiintifica asupra comportamentului simulat, declaratiile partilor vatamate, ale martorilor precum si ale inculpatului, care recunoaste ca a exercitat acte de violenta asupra concubinei sale, în data de 01 iulie 2006.
Analizând probatoriul administrat în cauza instanta retine în fond urmatoarele :
Inculpatul si victima întretineau raport de concubinaj de aproximativ 15 ani.
În ultimii ani relatiile dintre acestia s-au deteriorat progresiv pe fondul consumului excesiv de alcool al amândurora.
La data de 1 iulie 2006, inculpatul întorcându-se la locuinta sa a gasit-o pe victima în stare avansata de ebrietate, acest lucru enervându-l, astfel încât a lovit-o, dupa cum declara „în fata, în zona pieptului si stomacului, dupa care a îmbrâncit-o pe scari”.
Zilele urmatoare victima a acuzat dureri abdominale, dar a refuzat sa mearga la medic fiind în permanenta stare de ebrietate.
La data de 5 iulie 2006 victima a decedat, raportul de autopsie stabilind ca moartea acesteia a fost violenta si ea s-a datorat hemoragiei interne consecutive unei rupturi de splina în cadrul unui traumatism toracic cu fracturi costale, la o persoana aflata în stare avansata de intoxicatie alcoolica, leziunile traumatice putându-se produce prin loviri repetate cu corpuri dure, fara a putea fi exclus nici mecanismul de lovire cu corpuri dure.
În faza de judecata s-a efectuat de catre Serviciul de Medicina legala Sibiu o completare la raportul de constatare medico-legala (autopsie), prin care se precizeaza ca ruptura initiala a splinei care a declansat mecanismul tanato generator s-a putut produce în datele de 1 sau 2 iulie 2006 si totodata faptul ca victima avea o alcoolemie de 4,20 grame la mie, la data decesului.
Instanta a dispus efectuarea unui raport de expertiza medico-legala (filele 136-141) pentru a se stabili mecanismul producerii decesului victimei, cu precizarea datei exacte a producerii leziunilor tanatogeneratoare, în concluziile acesteia mentionându-se faptul ca moartea victimei a fost violenta, datorându-se hemoragiei interne consecutive rupturii în doi timpi a splinei, la o persoana cu ciroza hepatica si cu intoxicatie acuta etanolica. Leziunea traumatica care a declansat mecanismul tanato-generator este reprezentata de fractura coastei a X-a, care a determinat initial o ruptura splenica cu acumulare de sânge subcapsular (hematom subcapsular splenic, hematom care s-a rupt ulterior, în al doilea timp, determinând hemiperitoneu masiv si deces consecutiv.
Aspectul morfologic al echimozelor de la nivelul peretelui postero-lateral al hemitoracelui stâng, al fracturii costale a X-a, a rupturii splenice si al hemoperitoneului, precum si modalitatea de evolutie a cazului spre deces, pledeaza pentru producerea leziunilor tanatogeneratoare la data de 1 sau 2 iulie 2006.
Acest raport de expertiza fiind contestat s-a dispus efectuarea unui nou raport la I.M.L. Cluj Napoca (filele 156.160), în a carui concluzii se mentioneaza ca leziunea splenica s-a putut produce ca urmare a unui traumatism cu fractura coastei a X-a stângi si lezarea secundara a splinei prin lovire cu/sau de corpuri dure, cel din urma mecanism putând fi ca urmare a unei auto sau heteropropulsii. Se apreciaza ca nu exista elemente obiective medico-legale care sa mentina producerea traumatismului de la baza hemitoracelui stând în jurul datei de 1-2 iulie 2006, dimpotriva întreg tabloul morfo-lezional pledând pentru producerea leziunilor în noaptea de 4/5 iulie 2006.
Date fiind concluziile contradictorii ale celor doua rapoarte de expertiza, acestea au fost supuse avizarii Comisiei Superioare de Medicina Legala a Institutului National de Medicina legala „Mina Minovici” Bucuresti, care analizând întregul material înaintat, aproba raportul de expertiza medico-legala nr.98/II/g/6 din 12.01.2008 efectuat la S.J.M.L. Sibiu, cu precizarea ca leziunile tanatogeneratoare pot data într-un interval de pâna la 4-5 zile anterior decesului, inclusiv 1/2 iulie 2006.
Fata de toate probele tehnico stiintifice efectuate, instanta retine , asadar, expertiza efectuata de Serviciul Judetean de Medicina Legala Sibiu, nr.98/II/g/6 din 12.01.2008 care concluzioneaza ca leziunile tanatogeneratoare s-au putut produce la data de 1,2 iulie 2006.
Coroborând aceasta proba cu declaratiile inculpatului, care recunoaste ca la data de 1 iulie a lovit-o pe victima în zona pieptului si stomacului dupa care a îmbrâncit-o pe scari si cu declaratiile martorilor D. S. (fila 87), D. C.-G. (fila 101), care ambii declara ca victima nu era vizitata de nimeni si poarta statea închisa, aspect care este confirmat si de inculpat care afirma ca nu au fost vizitati de nici o persoana, deoarece poarta a stat încuiata, rezulta fara nici un dubiu ca leziunile tanato-generatoare cauzate victimei s-au produs datorita agresiunilor fizice savârsite de inculpat.
De altfel, martorii audiati în cauza au remarcat la victima de mai multe ori urme de lovituri pe care aceasta le justifica ca provin de la un cal sau au fost produse prin cadere de pe o scara, dar cu toate acestea martora S. S. a declarat faptul ca victima i-a spus cu putin timp înainte sa moara ca abia asteapta sa vina copii din Spania, deoarece „asa nu se mai poate”, iar martora B. F. (fila 52) a mentionat ca victima i-a povestit, în mai multe rânduri când a fost la ea ‚în vizita, ca inculpatul o bate si i-a aratat si niste vânatai.
Aspectele referitoare la faptul ca victima nu s-a plâns vecinilor de agresiunile suferite nu sunt de natura a demonstra ca aceasta nu a suferit vreo agresiune, atâta vreme cât toti martorii au aratat ca victima era o fire mai necomunicativa, nu obisnuia sa se confeseze si nici nu mergea în vizita.
De asemenea, alcoolemia ridicata pe care victima o avea la momentul decesului nu are relevanta în mecanismul tanatogenerator, asa cum reflecta expertizele mai sus mentionate.
Astfel, faptele asa cum au fost descrise mai sus întrunesc elementele constitutive ale infractiunii de loviri sau vatamari cauzatoare de moarte, prev. de art.183 C.pen., în baza caruia inculpatul va fi condamnat la 7 ani închisoare.
La individualizarea pedepsei instanta a avut în vedere faptul ca inculpatul nu are antecedente penale, a avut o atitudine în general sincera în fata instantei, recunoscând violentele exercitate asupra victimei, dar pe de alta parte si faptul ca obisnuia sa consume excesiv bauturi alcoolice, prilej cu care are o atitudine violenta.
În ce priveste latura civila, fiii victimei s-au constituit parti civile în cauza.
Din probele testimoniale administrate coroborate cu chitantele si facturile depuse la dosar rezulta cuantumul despagubirilor civile în suma de 10.000 lei pentru fiecare.
De asemenea, se justifica si acordarea de daune morale, fata de suferinta fireasca pe care orice om o are la pierderea mamei, mai ales în asemenea circumstante, Tribunalul considerând ca fiind o reparatie justa suma de 50.000 lei pentru fiecare parte civila.
În baza art.191 C.pr.pen. va fi obligat inculpatul sa plateasca statului suma de 2.600 lei, din care 1.500 lei în faza de urmarire penala, urmând ca onorariul avocatului din oficiu sa fie platit din fondurile Ministerului Justitiei.

FacebookMySpaceTwitter