"nimeni nu e mai presus de lege"

Retinerea agravantei prevazute de art. 175 lit. a, i C.pen. în cazul infractiunii de omor
Curtea de Apel Iasi, decizia penala nr. 65 din 12 mai 2009
Prin sentinta penala nr. 20/12.01.2009 a Tribunalului Iasi, s-au hotarât urmatoarele:
În baza art. 334 C.pr.pen. s-a respins cererea de schimbare a încadrarii juridice a faptei, formulata de inculpat, prin aparator, din art. 20 raportat la art. 174 alin. 1 – 175 alin. 1 lit. a) si i) C.pen. în art. 20 raportat la art. 174 alin. 1 – 175 alin. 1 lit. i C.pen.
În baza art. 20 raportat la art. 174 alin. 1 – 175 alin. 1 lit. a) si i) C.pen. a fost condamnat inculpatul C.I. pentru savârsirea infractiunii de tentativa la omor calificat prevazuta si pedepsita de art. 20 raportat la art. 174 alin. 1 – 175 alin. 1 lit. a) si i) C.pen., în dauna partii vatamate G.S., la pedeapsa de 8 ani închisoare.
În baza dispozitiilor art. 65 alin. 2 si art. 66 C.pen. s-a interzis inculpatului exercitarea drepturilor prevazute de art. 64 lit. a teza a II-a si lit. b C.pen. pe o durata de 5 ani.
S-a aplicat inculpatului pedeapsa accesorie constând în interzicerea drepturilor prevazute de art. 64 lit. a teza a II-a si lit. b C.pen., în conditiile si pe durata prevazuta de art. 71 alin. 1, 2 C.pen.
În baza art. 350 C.pr.pen. s-a mentinut masura arestarii preventive dispusa împotriva inculpatului prin încheierea nr. 88/22.08.2008 pronuntata de Tribunalul Iasi în dosarul nr. 6476/99/2008, definitiva.
S-a dedus din pedeapsa aplicata prin prezenta sentinta durata retinerii si arestarii preventive a inculpatului de la data de 21.08.2008 la zi.
În baza art. 14 si art. 346 alin. 1 C.pr.pen. raportat la art. 998 C.civ., a fost admisa în parte actiunea civila formulata de partea civila G.S. si în consecinta a fost obligat inculpatul sa plateasca acesteia cu titlu de daune morale suma de 15.000 lei.
În baza art. 313 din Legea nr. 95/2006 raportat la art. 14 si art. 346 alin. 1 C.pr.pen. raportat la art. 998 C.civ. a fost admisa actiunea civila formulata de partea civila Spitalul C.P. Iasi si în consecinta a fost obligat inculpatul sa plateasca acestuia suma de 2089 lei, cu titlu de daune materiale ce reprezinta cheltuielile efectuate de partea civila pentru asistenta medicala acordata victimei G.S..
În baza art. 15 alin. 2 C.pr.pen. a fost respinsa actiunea civila formulata de partea civila Serviciul de Ambulanta Judetean Iasi, ca tardiv formulata.
În baza art. 118 lit. b C.pen. a fost respinsa cererea de confiscare a cutitului de vânatoare cu teaca depus la camera de corpuri delicte a Tribunalului Iasi.
În baza art. 109 alin. 5 C.pr.pen. s-a dispus restituirea catre martorul M.M. a corpului delict „cutit vânatoare cu teaca” aflat la camera de corpuri delicte a Tribunalului Iasi, dupa ramânerea definitiva a prezentei sentinte.
În baza art. 191 alin. 1 C.pr.pen. a fost obligat inculpatul sa plateasca statului, cu titlu de cheltuieli judiciare, suma de 2000 lei.
Pentru a se pronunta astfel, instanta de fond a retinut în esenta urmatoarele:
Prin rechizitoriul din 11.09.2008 întocmit în dosarul nr. 2014/P/2008, Parchetul de pe lânga Tribunalul Iasi, a dispus trimiterea în judecata a inculpatului C.I. pentru savârsirea infractiunii prevazute de art. 20 raportat la art. 174 alin. 1 - 175 alin. 1 lit. a) si i) C.pen.
Pe baza probelor strânse de organele de urmarire penala, s-a retinut în actul de sesizare a instantei ca, pe fondul deteriorarii relatiei dintre inculpatul C.I. si prietena sa, partea vatamata G.S., în dimineata zilei de 21.08.2008, inculpatul s-a hotarât sa mearga în localitatea P., pentru a o lamuri pe partea vatamata sa continue relatia si sa îl însoteasca în mun. Iasi. Inculpatul a solicitat martorului M.M., cu care era prieten, sa îl duca pâna în mun. P. Initial, martorul l-a refuzat, întrucât în aceea zi pregatise sa mearga la pescuit, însa la insistentele acestuia a acceptat. La coborârea din masina, inculpatul a luat un cutit de vânatoare ce se afla într-o plasa si folosit de martor la pescuit, fara sa-i spuna acestuia, urmând sa i-l restituie când se vor întâlni din nou. Cutitul a fost pus în buzunar, de pe dedesubt al hainei din piele cu care era îmbracat. Inculpatul, în jurul orelor 8.30, a mers la etajul I, pe casa scarii din blocul unde locuia partea vatamata, asteptând-o pe aceasta sa iasa din apartament. În timp ce astepta la etajul I, inculpatul a fost vazut de martorele A.L. si P.G., care locuiesc pe aceeasi scara cu partea vatamata. În jurul orelor 9.00, partea vatamata G.S. a iesit din apartament cu scopul de a plimba un câine de casa, iar tatal acesteia, martorul G.R., a ramas în apartament. Imediat ce inculpatul a vazut-o pe partea vatamata iesind singura din apartament, a coborât la aceasta si i-a cerut sa se deplaseze cu el în mun. Iasi, dar partea vatamata a refuzat. Inculpatul i-a cerut partii vatamate sa vorbeasca încet, a prins-o de haina si a început sa o traga în afara blocului spunându-i ca este asteptat de un autoturism în spatele blocului. Imediat, partea vatamata a cerut sa fie lasata în pace, afirmând ca va tipa, iar cei doi au intrat pe casa scarii, pe holul din fata apartamentului acesteia. Inculpatul a continuat sa insiste ca partea vatamata sa îl însoteasca în municipiul Iasi si, tinând-o de haine, au iesit în al doilea hol, moment în care inculpatul a scos cutitul din buzunarul gecii, l-a îndreptat spre aceasta, amenintând-o, folosind expresia: „te omor, daca nu mergi cu mine”. Partea vatamata a început sa tipe, iar câinele ce o însotea sa latre, moment în care inculpatul i-a aplicat o lovitura puternica partii vatamate, cu cutitul, în partea stânga fata a toracelui, moment în care partea vatamata s-a întors catre usa, iar acesta i-a mai aplicat o lovitura, cu acel cutit, în spate. Dupa aceea, partea vatamata a cazut, iar inculpatul a fugit abandonând teaca cutitului în fata scarii blocului si s-a deplasat printre blocurile din spate.
Raportul de constatare medico-legala nr. 5561 din 01.09.2008 al I.M.L. Iasi a concluzionat ca partea vatamata G.S. a prezentat plaga taiata lombara si o plaga înjunghiata hemitorace stâng cu interesare pulmonara si hemotorax stâng, leziunile prezentate putând fi produse prin loviri active cu obiect taietor-întepator (posibil cutit) si putând data din 21 august 2008, necesitând 25-30 zile îngrijiri medicale pentru vindecare. S-a concluzionat ca leziunile prezentate de catre partea vatamata au fost de natura sa îi puna în primejdie viata.
Inculpatul C.I. a recunoscut în general înlantuirea faptica a evenimentelor din 21.08.2008, contestând în principal retinerea caracterului premeditat al faptei, sustinând reactia momentana, necontrolata, de atac asupra partii vatamate, pe fondul discutiilor divergente. În acest sens s-a solicitat si schimbarea încadrarii juridice a faptei retinute în sarcina sa, în infractiunea prevazuta de art. 174 alin. 1 – 175 alin. 1 lit. i C.pen.
Apararile inculpatului conform carora cutitul a fost luat exclusiv în scop de protectie, pe fondul unui conflict mai vechi dintre o persoana si fratele partii vatamate G.S., nu pot fi retinute de instanta.
De altfel inculpatul nu a putut justifica rational nici motivul pentru care, într-o discutie relatata ca fiind relativ normala, a înteles sa scoata cutitul din buzunarul interior al hainei. Astfel în fata instantei, inculpatul a declarat ca „în acest moment, partea vatamata a început sa vorbeasca tare, catelul sa latre, moment în care eu i-am aratat cutitul partii vatamate si aceasta m-a întrebat de ce îl port la mine; partea vatamata a vrut sa-mi ia cutitul, nu mai retin exact împrejurarile, a cazut teaca, m-am taiat la deget si, fiind unul lânga altul, aceasta a încercat sa-mi ia cutitul si atunci am lovit-o cu cutitul”. Or, sustinerile inculpatului sunt infirmate de concluziile raportului medico legal nr. 5561/01.09.2008, partea vatamata neprezentând la momentul examinarii rani caracteristice defensive.
Partea vatamata G.S. a declarat în cursul urmarii penale ca inculpatul C.I. i-a aplicat o lovitura puternica în lateral, în partea stânga fata a toracelui si când s-a întors spre usa apartamentului a fost prinsa si trasa înapoi de inculpat si imediat i-a mai aplicat o lovitura cu cutitul în spate, declaratie ce se coroboreaza cu concluziile raportului de expertiza medico-legala nr. 5561 din 01.09.2008 al I.M.L. Iasi, conform carora partea vatamata G.S. a prezentat plaga taiata lombara si o plaga înjunghiata hemitorace stâng cu interesare pulmonara si hemotorax stâng, leziuni de natura sa îi puna în primejdie viata, si cu declaratiile inculpatului însusi care a aratat ca recunoaste actiunea de lovire a partii vatamate cu cutitul, fara a preciza numarul si locul loviturilor aplicate.
Fapta inculpatului C.I. care, în data de 21.08.2008, înarmându-se cu un cutit de vânatoare, a asteptat partea vatamata în scara blocului – loc public în sensul art. 152 C.pen. – si la refuzul acesteia de a-l însoti a lovit-o pe partea vatamata G.S. cu un cutit de vânatoare în zona toracica stânga, respectiv lombara dreapta, provocându-i leziuni ce i-au pus în pericol viata, întruneste elementele constitutive ale infractiunii de tentativa de omor calificat prevazute de art. 174 alin. 1 - 175 alin. 1 lit. a), i) C.pen.
Sub aspectul laturii subiective, inculpatul a actionat cu intentie directa prevazând si urmarind producerea rezultatului socialmente periculos, folosirea cutitului fiind planuita de inculpat în conditiile în care partea vatamata va refuza din nou reluarea legaturii.
Cu prilejul individualizarii judiciare a pedepsei au fost avute în vedere criteriile prescrise de art. 72 C.pen., respectiv: natura si gravitatea deosebita a faptelor, urmarile acestora, limitele de pedeapsa, calitatea de infractor primar a inculpatului, dar si conduita avuta de acesta ulterior savârsirii faptelor. Instanta a avut în vedere circumstantele reale si gradul ridicat de pericol social ale faptei: în loc public, asupra unei femei tinere, aflata la începutul vietii sociale, cu o arma în sensul art. 151 alin. 2 C.pen., procurata special în acest scop, urmarea produsa, precum si circumstantele personale ale inculpatului, retinându-se sub acest aspect conduita procesuala partial sincera a inculpatului, lipsa antecedentelor penale si conduita sociala anterioara faptei, general corecta a inculpatului. Instanta a retinut ca argumentatia „crimei pasionale” în justificarea savârsirii infractiunii nu poate conduce la o reapreciere a gradului de pericol social al faptei si a persoanei infractorului, întrucât o corecta formare a atitudinii fata de valorile sociale ocrotite de legea penala i-ar fi permis inculpatului sa înteleaga faptul ca refuzul partenerului de viata în continuarea legaturii are caracter unilateral si categoric.
În latura civila a cauzei, tribunalul a retinut urmatoarele:
Partea vatamata G.S. s-a constituit parte civila în cauza cu suma de 50.000 lei.
Desi inculpatul a sustinut ca partea vatamata nu a probat în niciun fel daunele pretinse, instanta a retinut ca raspunderea civila a inculpatului este antrenata în conditiile art. 998 si urm. C.civ. pentru savârsirea unei fapte ilicite, care a cauzat un prejudiciu cert, nereparat, fapta savârsita cu vinovatie. Sub aspectul daunelor morale, instanta a retinut ca prin savârsirea faptei de lovire sau alte violente, inculpatul a adus atingere unui drept fundamental al partii vatamate, dreptul la integritate fizica garantat prin art. 22 alin. 1 din Constitutia României, cauzându-i astfel un prejudiciu de ordin nepatrimonial, susceptibil de reparatie prin mijloace banesti conform art. 14 alin. 5 C.pr.pen. Având în vedere impactul negativ, de ordin psihologic, pe care îl resimte victima unei infractiuni savârsite cu violenta, urmarile psihologice ale unui astfel de traumatism si necesitatea ca daunele morale sa reprezinte o satisfactie echitabila pentru prejudiciul suferit, numarul de zile de îngrijiri medicale acordat, având în vedere finalitatea institutiei daunelor morale, dar si limita ce impune ca acestea sa nu devina o sursa de venit nejustificata, tribunalul – în baza art. 346 alin 1 si 2 si art. 14 alin 1, 2, 5 C.pr.pen., în referire la art. 998 si art. 999 C.civ. – a admis doar în parte actiunea civila a partii vatamate si a obligat inculpatul la plata catre aceasta a sumei de 15.000 lei cu titlul de daune morale. În lipsa administrarii oricaror probe cu privire la toate circumstantele ce au condus la aprecierea prejudiciului suferit la suma de 50.000 lei, instanta a respins celelalte pretentii ale partii vatamate, acestea nefiind dovedite.
În ceea ce priveste constituirea de parti civile a Spitalului C.P. Iasi cu suma de 2089 lei si a Serviciului de Ambulanta Judetean Iasi cu suma de 499 lei, inculpatul a invocat tardivitatea constituirii ca parti civile în cauza si a solicitat respingerea cererilor ca tardiv formulate.
Or, citarea partilor civile Spitalul C.P. Iasi si Serviciul de Ambulanta Judetean Iasi cu mentiunea de a preciza daca se constituie parti civile în cauza s-a dispus abia la termenul din 30.09.2008. La primul termen dupa citarea sa, Spitalul C.P. Iasi s-a constituit parte civila cu suma 2089 lei, astfel încât tribunalul a apreciat ca aceasta cerere a fost formulata în termen procedural, neputându-se retine vreo culpa a unitatii spitalicesti în depunerea cererii cu întârziere. În ceea ce priveste Serviciul de Ambulanta Judetean Iasi, acesta s-a constituit parte civila abia la data de 12.11.2008, desi fusese legal citat pentru termenul din 28.10.2008. În consecinta, tribunalul, în baza art. 15 alin. 2 C.pr.pen., a respins actiunea civila formulata de partea civila Serviciul de Ambulanta Judetean Iasi , ca tardiv formulata.
Examinând conditiile necesare antrenarii raspunderii civile a inculpatului sub aspectul daunelor solicitate de Spitalul C.P. Iasi, instanta a constatat ca acestea au fost relevate si dovedite, respectiv fapta ilicita cauzatoare de prejudicii (aceasta constând în actiunea de lovire întreprinsa de inculpat asupra partii vatamate, caracterul ilicit al acesteia, derivând din cel penal retinut în baza considerentelor aratate), prejudiciul cauzat partilor civile (constând în cheltuielile avansate partii vatamate pentru îngrijirile acordate acesteia), legatura de cauzalitate dintre fapta si prejudiciu si culpa exclusiva a inculpatului în producerea acestui prejudiciu.
În consecinta, în baza art. 313 din Legea nr. 95/2006 raportat la art. 14 si art. 346 alin. 1 C.pr.pen. raportat la art. 998 C.civ., instanta a admis actiunea civila formulata de partea civila Spitalul C.P. Iasi si în consecinta a obligat inculpatul sa plateasca acesteia suma de 2089 lei, cu titlu de daune materiale ce reprezinta cheltuielile efectuate de partea civila pentru asistenta medicala acordata victimei G.S.
În termenul prevazut de art. 363 alin. 1 C.pr.pen., hotarârea a fost apelata de inculpat si criticata pentru nelegalitate si netemeinicie.
Motivându-si apelul, inculpatul a solicitat înlaturarea agravantelor prevazute la art. 175 lit. a) si i) C.pen., recalificarea juridica a faptei în tentativa la omor, prevazuta de art. 20 raportat la art. 174 C.pen., retinerea circumstantelor atenuante prevazute de art. 74 lit. a), c) C.pen. si redozarea pedepsei în sensul reducerii cuantumului acesteia sub limita minimului special revazut de lege.
Examinând actele si lucrarile dosarului prin prisma criticilor formulate, dar si din oficiu, în limita prevazuta de art. 371 alin. 2 C.pr.pen., Curtea a retinut urmatoarele:
Instanta de fond a procedat la administrarea unui probatoriu complet, ce a fost legal si judicios administrat, probele fiind apreciate în considerarea dispozitiilor art. 63 (2 ind. 1) C.pr.pen.
Coroborând procesul-verbal de cercetare la fata locului si de conducere în teren a inculpatului, raportul de constatare medico-legala nr. 5561/01.09.2008 al I.M.L. Iasi si actele medicale ale partii vatamate, declaratiile acesteia si ale martorilor, declaratiile inculpatului prin care a recunoscut savârsirea faptei, sustinând ca a fost o reactie de moment necontrolata, toate acestea dovedesc fara dubiu ca inculpatul a comis cu vinovatie fapta pentru care a fost trimis în judecata.
În ce priveste dispozitiile art. 175 lit. a) si i) C.pen., se constata ca acestea sunt incidente în cauza, asa cum legal a retinut instanta de fond.
Din probele dosarului (fotografii, declaratii de martori, declaratiile inculpatului si ale partii vatamate) rezulta fara dubiu ca inculpatul a luat cutitul în scopul de a-l folosi pentru a intimida partea vatamata, a-i înfrânge vointa acesteia.
Inculpatul nu purta în mod obisnuit cutit asupra sa si chiar în declaratia sa din instanta, a aratat ca partea vatamata s-a mirat si l-a întrebat „de ce poarta cutit asupra sa”.
Inculpatul a evitat în declaratiile sale sa se refere la momentul lovirii partii vatamate, tocmai pentru a da consistenta versiunii pe care a prezentat-o în instanta, ca „partea vatamata a vrut sa-i ia cutitul, împrejurare în care teaca a cazut si el a lovit-o”.
Raportul de constatare medico-legala a concluzionat însa ca partea vatamata nu prezenta rani caracteristice defensive.
Cele doua plagi taiate au fost produse partii vatamate astfel: printr-o lovitura cu cutitul în lateral în partea stânga a toracelui si respectiv, atunci când partea vatamata s-a întors spre usa apartamentului, a fost prinsa si trasa înapoi de inculpat, care imediat i-a mai aplicat o lovitura cu cutitul în spate.
Inculpatul s-a înarmat cu un cutit de vânatoare, a asteptat partea vatamata în scara blocului al carui interfon era defect si unde avea acces orice persoana, iar la refuzul acesteia de a-l însoti, a lovit-o cu cutitul, rezultatul socialmente periculos fiind prevazut si urmarit de inculpat, care a actionat cu intentie directa.
În acest context, criticile inculpatului vizând schimbarea încadrarii juridice a faptei în infractiunea prevazuta de art. 20 raportat la art. 174 C.pen., sunt vadit neîntemeiate.
Este adevarat ca inculpatul era la primul impact cu legea penala, era bine caracterizat, tânar, cu posibilitati de reinsertie sociala, a avut o buna conduita procesuala si a regretat savârsirea faptei, invocând manifestari necontrolate pe fondul implicatiei afective în relatia cu partea vatamata.
Asa fiind, instanta de apel a apreciat ca se impune retinerea circumstantelor atenuante prevazute de art. 74 lit. a si c C.pen. si dând eficienta dispozitiilor art. 76 C.pen., reducând pedeapsa aplicata de prima instanta.

FacebookMySpaceTwitter